vrijdag, oktober 27, 2006

FairPlay gehacked

Een gekende hacker is er is geslaagd om het FairPlaysystem van Apple te kraken.

Als mensen en lied, video, of enig ander stuk media van de iTunes Music Store kochten, dan konden ze dat enkel op 1 iPod spelen, en verder was dat stukje media niet afspeelbaar op een ander medium.

Maar door een her-ontwikkeling van de Fairplay-code door Jon Johansen, kunnen de media ook op andere apparaten afgespeeld worden.

De noor was zo blij met z'n werk en zo ongerust dat de technologie snel zou gestolen worden, of het idee gestolen zou worden, dat hij snel een bedrijf uit de grond heeft gestampt dat DoubleTwist Ventures heet, dit bedrijf gaat een patent nemen op het stukje software.

In principe wordt iTunes in de maling genomen door de denken dat het apparaat dat aan de computer hangt, een iPod is, al is de hele technologie wat complexer.

Meteen rezen de vragen of dit wel mag, en of dit wel allemaal legaal is, en wat blijkt? het is allemaal legaal. Het bedrijf doet niets wat niet mag, ze gebruiken geen elementen die gecopyright zijn, ze voegen er enkel een extra licentie aan toe, een gegeven dat volledig legaal is.

wordt hiermee het monopoly van iTunes en de iPod doorbroken?

Glenndavid

tags: ,,,,,,